KLASIKA SA ZLATNIM TVISTOM

RAKIJA OD DUNJE

IZ HRASTOVOG BURETA

40.0% vol

Naša Rakija od dunje iz hrastovog bureta nastaje preradom isključivo neoštećenih plodova u fazi pune tehnološke zrelosti.

Puna tehnološka zrelost, za nas, je momenat kada se u plodu nakupi maksimalna koncentracija šećera i sortne arome, a postigne skladan odnos šećera i arome sa ukupnim kiselinama ploda.

Samo plodovi ovog kvaliteta su preduslov za vrhunski kvalitet voćnih rakija – dunjevače.

Završna selekcija zdravih plodova se obavlja na transportnoj traci barbotera pre degradacije plodova. Degradaciju plodova obavljamo na mlinovima koji izbijaju semenke bez oštećenja.

Fermentacija degradiranih plodova se obavlja pod kontrolisanim uslovima, po toplom postupku, uz primenu selekcionisanih sojeva kvasaca.

Odmah po okončanju fermentacije pristupa se destilaciji prevreloga kljuka. Destilacija se obavlja na kazanima sa prekidom u radu šarantskog tipa.

Redestilacija se obavlja primenom frakcione destilacije čime obezbeđujemo da najkvalitetniji deo destilata čini naše rakije.

U cilju postizanja harmonične, mekše i pitkije rakije sa izraženim bukeom naše rakije sazrevaju u hrastovim buradima. Sa dužinom sazrevanja i starenja rakije dobijaju finu i specifičnu aromu uz zlatnu boju i tek tada postaju punovredne sa stanovišta kvaliteta i upotrebne vrednosti.